Herbehandeling

Waarom herbehandeling?


Het kan gebeuren dat er een ontsteking ontstaat op een tand waarbij reeds eerder een wortelkanaalbehandeling werd uitgevoerd. Een onsteking is een verdedigingsreactie van het lichaam. De aanvallers zijn micro-organismen, zoals bacteriën, die via een lek in de wortelkanaalvulling de worteltop bereiken.

Een herbehandeling is er op gericht om de wortelkanalen helemaal opnieuw schoon te maken, zodat de ontsteking kan genezen. Hiervoor moet de oude wortelkanaalvulling helemaal verwijderd worden, en de wortelkanalen opnieuw gereinigd. Daarna worden de kanaaltjes en de tandkroon hermetisch afgesloten.


Praktische info

Zijn er andere behandelmogelijkheden?


Bijna altijd is een herbehandeling de eerste keuze. Het kan echter gebeuren dat een herbehandeling via de tandkroon technisch niet mogelijk is. Enkel in dat geval biedt endodontische chirurgie (retrograde wortelkanaalvulling) de oplossing.

Waarom naar de endodontoloog?


Bij een herbehandeling moeten eerst en vooral de obstructies uit de wortelkanalen verwijderd worden. Dit kan zowel een oude wortelkanaalvulling zijn, als een wortelstift. De endodontoloog beschikt over een aantal technische hulpmiddelen om deze obstructies uit een wortelkanaal te verwijderen, zoals de operatiemicroscoop en de laser. Soms kan het zijn dat de tand toch verloren gaat. (Slaagpercentage van de endodontische behandeling ligt tussen 75 en 95%). Mogelijke complicaties kunnen bijvoorbeeld zijn: wortelbreuk, niet genezen van apicale opklaring,…

In Het Kanaal wordt er gewerkt met de Nd:YAP laser, die een golflengte heeft van 1340 nm. De laser heeft een meerwaarde bij herbehandelingen, omdat bepaalde metalen en vullingsmaterialen deze golflengte perfect absorberen, en aldus makkelijker verwijderd kunnen worden.


Download de herbehandeling fiche
Contact & route